3.3.10

Maan Ystävien ilmastoraportti julki - kovat on tavoitteet!

Tulipa oltua osin työn puolesta Maan Ystävien Stockholm Environmental Institutelta (SEI) tilaaman uuden ilmastoraportin julkistamistilaisuudessa.

SEI:n laskelmien mukaan Suomessa olisi täysin mahdollista, kotimaisin voimin, vähentää hiilidioksidipäästöjä 40 % nykytasosta vuoteen 2020 mennessä, ja 90 % vuoteen 2050 mennessä - jopa ilman ydinvoimaa, hiilen talteenottoa, tai liikenteen biopolttoaineita. Hintalappu tälle on 1-3 % Suomen arvioidusta BKT:sta vuonna 2020, eli noin 2-5 miljardia euroa. Vastaava summa olisi lisäksi käytettävä kehitysmaissa tapahtuviin päästövähennystoimiin. Päästövähennykset toteutettaisiin etupäässä energiatehokkuutta parantamalla ja tuottamalla mahdollisimman suuri osa energiasta uusiutuvilla.

Tavoite on kova, ja hintalappukin kovempi kuin monella muulla esityksellä. Silti, kyseessä on suomalaista kohden noin reilu kahvikupillisen (OK, sen trendikkäämmän) hinta päivässä - ja suurin osa tuostakin rahasta on kirjaimellisesti investointia tehokkaampaan ja parempaan tulevaisuuteen, jopa työpaikkoihin.

Julkistamistilaisuudessa itse raportin tekniseen toteutukseen ei tietenkään suuresti paneuduttu. SEI on kuitenkin sangen arvostettu tutkimusinstituutti, joten laskelmat lienevät vähintäänkin oikean suuntaisia, vaikka muutama kohta jäi allekirjoittanuttakin arveluttamaan. Esimerkiksi lentämisen merkitystä tunnuttiin hieman vähättelevän, ja viittaus hiiltä sitovaan betoniin herätti hiukan kysymyksiä: George Monbiotin mukaan kyseessä on väärinkäsitys tai jopa tahallinen vedätys, eikä tälläistä teknologiaa ole olemassa. Raportin pääviestiä tälläiset pienet epätarkkuudet eivät kuitenkaan kyseenalaista.

Maan Ystävien mukaan raportissa haluttiin osoittaa, että päästövähennykset ovat mahdollisia ilman "vaarallisia ja epäluotettavia ratkaisuja" tai "olemassaolematonta tai kokeilematonta teknologiaa." Ehkä näin, mutta jos teknologia ymmärretään laajemmin - tapana toimia - ehdotukset kyllä ovat kokeilemattomia, ehkäpä jopa epäluotettavia. Suoraan sanottuna kysymyshän oli siitä, että Maan Ystävät vastustaa ydinvoimaa, hiilen talteenottoa ja liikenteen biopolttoaineita, joten SEI:ltä tilattiin skenaario jossa ilmankin näitä selvitään.

Voi olla. Itse olen ehkä huomattavasti kyynisempi, ja pelkään, että kaikkia konsteja - huonojakin - joudutaan kokeilemaan.

Tilaisuuden ehkä mielenkiintoisin anti oli kuitenkin kommenttiosuus, jossa ääneen pääsivät niin Oras Tynkkynen, Kimmo Tiilikainen kuin professori Peter Lund ja Ilmatieteen laitoksen johtaja Mikko Alestalokin. Palailen näiden esitysten herättämiin pointteihin tuonnempana.

No comments:

Post a Comment

Followers