1.3.10

Y:llä alkavia asioita

Ympäristö.
Yhteiskunta.
Yhteisöllisyys.
Yrittäjyys.
Yksilöllisyys.
Ystävällisyys.
Ymmärrys.
Yksituumaisuus.
Yhdenvertaisuus.
Yksinkertainen elämä.
Yksinkertaisesta monimutkaiseksi.
Ydinvoima.
Yksityisyys.
Ylipaineventtiili.
Yhtiöt.
Ylittämättömyys.
Y-kromosomi.
Ylitsevuotavan klimppisopan sattumat.


Siinä nopea lista joistakin kiinnostuksen kohteistani, kun tätä blogia pystytin.

Toimin yritys- ja akateemisen maailman risteyskohdassa, osin "perinteisen" tuotekehityksen ja tuotekehityksen kehittämisen, osin niinsanotun ympäristöystävällisen tuotekehityksen parissa. Työssäni ja lukemistoissani törmään aika ajoin mielenkiintoisiin asioihin ja ajatuksiin, joiden kommentointi ja ajattelu jää varsinaisena työaikana vähemmälle.

Blogin tarkoituksena onkin toimia jonkinlaisena varoventtiilinä ja ajatushautomakoneena eräälle vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä kiinnostuneelle henkilölle.

Oma persoonani ei ole pääosassa, mutta blogin ymmärtämistä voi auttaa, että tietää minun olevan häpeilemätön mutta realistinen maailmanparantaja ja pragmaattinen idealisti. Mielestäni ihmiskunta on likaamassa omaa pesäänsä vaarallisella tavalla, eikä muutoksessa ole enää kysymys siitä, tapahtuuko se, vaan siitä, miten nopeasti ja kivuliaasti se tapahtuu. Pidän elämäntyönäni tämän muutoksen kipujen lievittämistä ja itse muutoksen aikaansaamista tavoilla, jotka eivät edellytä ekosysteemipalvelujen ja ihmisten järjestelmien systeemistä romahdusta. Koska verkottuneessa maailmassa kaikki tuntuu vaikuttavan kaikkeen, ajatteluni ja blogini ei kuitenkaan pysy vain tiukasti ympäristöasioissa: esimerkiksi yhteiskunnallinen koheesio vaikuttaa suoraan siihen, miten yhteisen ympäristöhyvän suojelemiseksi voidaan laatia lakeja ja käytäntöjä, joten myös tälläisten asioiden käsittely sopii teemaan vallan hyvin.

Lähestymiskulmani asiaan lienee etupäässä teknis-tieteellinen: olen sen verran tieteenfilosofiaa lukenut, etten pidä positivistista paradigmaa automaattisesti parempana, mutta siltikin tieteellinen metodi on se paras ja ainoa toivomme saada selkoa maailmasta, jossa elämme. Olen myös surukseni pannut merkille, että ympäristöön, luonnonvarojen käyttöön, tekniikkaan ja vaikkapa kemiaan liittyviä asioita tuntuvat kommentoivan ja niistä kirjoittavan pitkälti sellaiset henkilöt, joiden oma luonnontieteellinen sivistys vaikuttaa jääneen hieman vajavaiseksi. En väitä olevani luonnontieteilijä, mutta väitän, että jonkinlaista tiedelukutaitoa on parin vuosikymmenen opinnoista jäänyt päähän.

Asun Espoossa, yritän kierrättää parhaani mukaan, en omista autoa, kannatan metsästystä, suhtaudun turkiksiin varauksellisesti, pidän ydinvoimaa vähiten huonona huonoista vaihtoehdoista. Siinäpä näitä, perusteesejä.

Se minusta; tervetuloa, mennään asiaan.

No comments:

Post a Comment

Followers